Ως βασική πηγή μονοακόρεστων λιπαρών οξέων, το ελαιόλαδο βοηθά:
- Στη μείωση της “κακής” χοληστερίνης (LDL) στο αίμα.
- Στην διατήρηση της περιεκτικότητας του αίματος σε “καλή” χοληστερίνη (HDL).
- Στην πρόληψη φραγής των αρτηριών και κατά συνέπεια στην πρόληψη καρδιαγγειακών παθήσεων.
- Στην θεραπεία του έλκους στομάχου και δωδεκαδάχτυλου, αφού διευκολύνει την πέψη.
- Στη σωστή διατροφή των διαβητικών και κατά συνέπεια στην ισορροπία των τιμών του σακχάρου.
- Στην πρόληψη του καρκίνου.
Σήμερα στη χώρα μας η ελιά είναι μια από τις σημαντικότερες καλλιέργειες. Ειδικότερα στην Κρήτη που είναι από τις θερμότερες και ξηρότερες περιοχές της Ελλάδος και που η εδαφολογική της σύσταση είναι τέτοια ώστε να ανάγουν το Κρητικό ελαιόλαδο ως ένα από τα καλύτερα του κόσμου.